Ga naar hoofdinhoud

Nieuws

Tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd!

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Schouwen-Duiveland werd bevrijd. Vijf musea op het eiland hebben de handen ineengeslagen en in samenwerking met het Gemeentearchief hierover een grote tentoonstelling gemaakt.

De tentoonstelling gaat 26 juni open.

De tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! is gemaakt op basis van grondige research en bevat veel nog niet eerder vertoonde documenten, films, foto’s, kleding en voorwerpen. Met authentiek beeldmateriaal en ooggetuigenverslagen worden de verhalen van de bevrijding van Schouwen-Duiveland tot leven gebracht.

In vijf verschillende musea wordt het verhaal van de bevrijding van Schouwen-Duiveland verteld aan de hand van vijf verschillende thema’s. Die musea zijn: Museum de Burghse Schoole in Burgh Haamstede, Museumhaven in Zierikzee, Brusea in Bruinisse, Brouws Museum in Brouwershaven en Museumboerderij Goemanszorg in Dreischor. De vijf verschillende thema’s zijn: Bevrijding, Terugkeer, Berechting, Herstel en Feest.

Van de verhalen van de tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! is een uniek bewaarexemplaar gemaakt, in coproductie met het Gemeentearchief en met medewerking van verschillende historici. De publicatie zal gratis verkrijgbaar zijn in de musea vanaf het moment dat zij weer de deuren voor het publiek kunnen openen.

Ook zijn als onderdeel van de tentoonstelling enkele mini-documentaires gemaakt door Tjeerd Muller. Tjeerd Muller heeft eerder de documentaire De Tien van Renesse gemaakt. In de mini-documentaires wordt ingezoomd op specifieke gebeurtenissen en omstandigheden per locatie, mede aan de hand van interviews met nog levende ooggetuigen. Een compilatie van deze mini-documentaires is te zien op:

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=bZMp6xCkQbk  en op de gezamenlijke website van de musea: www.museasd.nl.

Bekijk ook:

Lid worden

Ik wil lid worden

Ik wil lid worden van een vereniging die graag behoudt wat goed is en meedenkt over hoe vernieuwingen met respect voor het verleden kunnen worden uitgevoerd. Bovendien ontvang ik dan drie maal per jaar een fraai en informatief tijdschrift en jaarlijks de Kroniek met verdiepende artikelen over de geschiedenis van Schouwen-Duiveland.

Er zijn twee ledenvergaderingen per jaar en verschillende activiteiten waaraan u mee kunt doen. Iedereen kan lid worden voor maar € 25,- per jaar. Maar veel leden betalen vrijwillig een hoger bedrag.

Zelf bijdragen

Wie lid wordt garandeert zichzelf van een bijna doorlopende stroom inspirerende inspiratie. Jaarlijks drie magazines,
de Kroniek en twee ledenvergaderingen waar wij u graag ontmoeten. Uw jaarbijdrage is bescheiden: € 25,00.

Help mee

Kennis, feiten en nieuws verzamelen, signaleren, grondig onderzoeken in de praktijk en in de boeken, fotograferen, oplossingen bedenken, schrijven en publiceren. Schouwen-Duiveland is een dankbaar onderwerp en verdient uw fanatieke bijdrage!

Doneer

Periodiek schenken en nalaten. Weet dat uw donatie blijvend effect heeft in onze vereniging. Ontdek hoe aantrekkelijk schenken kan zijn. Wilt u nalaten? Lees hier hoe u met uw legaat de vereniging duurzaam versterkt.

Word lid

Stad en Lande kan uw hulp uitstekend gebruiken. Door in commissies met kennis bij te dragen, door te doneren (ontdek de (ook fiscaal) aantrekkelijke mogelijkheden) of door lid te worden; dat kan al vanaf € 25 per jaar.

Back To Top